Dog-trekking

Co je dog-trekking?
Jsou to závody se psem v přírodě, chůze či běh, většinou na dlouhé tratě několika desítek kilometrů a často s nočním bivakem v přírodě. Psovod si nese na zádech povinnou výbavu pro sebe i svého psa. Povinná výbava obsahuje spacák, karimatku, čelovou svítilnu,jídlo, krmivo, misku a vodu. Výstroj pro dog-trekking je prakticky shodná s výstrojí pro canicross, skijöring, bikejöring či scooter. V příznivých cenách ji vyrábí česká firma Manmat. Základní sestavou pro dog-trekking (i další zmíněné sporty) je obojek, postroj, canicrossová šňůra a canicrossový opasek (bederní pás pro člověka).

Ideálním postrojem je typ GUARD (ponechávající psovi volnou záď), a to z těchto důvodů: při těchto kynologických sportech není souvislý tah psa tak výrazný jako při práci v zápřahu. Přesto někteří závodníci používají postroj SLED využívaný zejména v saňovém sportu.

Šňůra při dog-trekkingu (a ostatních vyjmenovaných sportech) se používají speciální šňůry, které slouží ke spojení postroje psa a opasku závodníka. Šňůra je opatřená amortizérem, který zvyšuje komfort člověka i psa. Spojení mezi nimi je pružné a amortizér tlumí prudší nárazy.

Opasek, bederní pás, je vyroben z pěnového polyuretanu tvarovaného lisováním. Prolisy ve tvaru vertikálních žeber usnadňují dokonalé přilnutí po obvodu a příčnou tuhost potřebnou k rozložení tahu. Je vyráběn v jedné univerzální velikosti s plným rozsahem regulace. Součástí opasku je tzv. spodní tah, který slouží k rozložení tahu na opasek a hýžďové svaly. Nedochází tak k namáhání bederní páteře jednostranným zatížením. Po pečlivém nastavení spodního tahu je možno ideálně rozložit poměr tažných sil.

Obojky se používají klasické nestahovací či polostahovací obojky s malým (STANDART) či velkým (POLAR) připínacím okem.

Pravidla dog-trekkingu povolují i pouhé vedení psa na vodítku. Kdo to však myslí s dog-trekkingem vážně, brzy pozná, že se bez kvalitní výstroje pro svého čtyřnohého miláčka neobejde. Navíc pes zacvičený v postroji svému pánovi významně na naročné trati pomůže a vy už na prvním úseku s polomy nebo ve skalnatém terénu oceníme, že máte volné ruce.

Dále kromě dog-trekkingu dnes již také můžete vyzkoušet Canicross – běh se psem, spíše na kratší tratě Bikejöring – jízda na kole se psem, Scooterjöring – jízda na koloběžce se psem, Skijöring – běh na lyžích se psem.

Závodníci jsou rozděleni do kategorií podle věku a pohlaví (neplatí u dog- trekkingu), ev. podle počtu psů, některé kategorie jsou smíšené (scooterjöring).

Text použit z: https://dalmatian.cz/

Více na: http://www.dogtrekking.info/

 

Autor: AŠ
Přečteno: 1784x
Vydáno: 1.9.2019



Zpět

Další články v kategorii

Agility
Canisterapie
Dogdancing
Záchranářský výcvik
Coursing