Historie plemen a klubu, období 1949 -1968

Rok 1949

Celostátní norování a současně soutěž „O Jandíkův pohár Valašských hor“ se konala v Zábřehu, kde posuzoval Jandík, Knoll a Uher. Titul Vítěz ČSR 1949 získal Dux Silva (chov. a maj. Dr. Ing. Nečas).

Na celostátní výstavě obdrželi titul Šampion ČSR 1949 drsnosrtý pes Hadži Renny of White Devill (chov. J. Veselý, Praha; maj. Dr. Hrubeš, Praha) a drsnosrstá fena Nora of Sweet Home chovatele a majitele Z. Zieglera z Jindřichova Hradce.

Rok 1950

Na celostátním norování v Praze nebyly kvůli nesplnění soutěžních podmínek zadány tituly. Ve třídě hlavní na lišku však I. a cenu obdržela drsnosrstá fena Valsa of Vili (chov. a maj. V. Vilínský z Prahy). V hlavní třídě na jezevce získala I. a cenu drsnosrstá fena Sylva Silva Dr. Ing. Nečase ze Svitav.

Na celostátní výstavě zopakovali svůj úspěch z minulého roku a tituly obdrželi drsnostrstý pes Hadži Renny of White Devill a drsnosrstá fena Nora of Sweet Home. Z hladkosrstých obdržel titul Šampion pes Michal of Golden Hill (maj. Kőhler, Praha) a fena Belii Janova Hora (maj. MěV ČSMJ Praha).

Rok 1951

V tomto roce se obnovuje sláva československého norování, a to díky Celostátním závodům norníků v Zábřehu, kde posuzovali F. Jandík, Dr. Jelínek a V. Uher. Titul Vítěz ČSR v norování 1951 získal Silan Silva (chov. a maj. Dr. Ing. Nečas), syn vítěze ČSR v norování 1949 Duxe Silva. Silan uchopil v 7. vteřině jezevce bočním chvatem a táhl jej ven. I. cenu nv norování lišky a Pohár F. Jandíka získal Dux Silva, který uchopil lišku hrdelním chvatem v 18. vteřině.

Rok 1952

Na celostátních zkouškách v norování v Rakovníku nebyl zadán titul Šampion, neboť žádný pes nesplnil stanovené podmínky. Nejlepší výkon na jezevce však podal drsnosrstý pes Klam Silva (chov. a maj. Dr. Ing. Nečas), jehož vedoucí nehlásil chvat a tím připravil psa o titul Šampiona.

Na celostátní výstavě v Praze obdržel titul Šampion ČSR 1952 drsnosrstý pes Hadži Renny of White Devill a drsnosrstá fena Nora of Sweet Home. U hladkosrstých nebyl titul zadán.

Rok 1953

Titul Šampion ČSR 1953 na celostátní výstavě v Praze obdržela hladkosrstá fena Ulma z Vartovně (chovatel K. Minář, Lutonina u Vizovi;, majitel Dr. Brejník, Olovnice) a drsnosrstý pes Tom Norwich (chov. Z. Telecký, Holešov; maj. J. Badalec, Liberec) a drsnosrstá fena Dalma of Sweet Home Z. Zieglera z Jidřichova Hradce.

Rok 1954

Celostátní norování se konalo v Zábřehu, kde posuzovali Dr. Ing. Nečas, Ing. Cebe a manželé Baitlerovi. Šampionát ČSR 1954 získal velšteriér a titul Vítěz ČSR 1954 na lišku drsnosrstý pes Pat z Cábu chovatele a majitele M. Molitora z Rožnova, který lišku vyhnal za 3,14 minuty.

Na celostátní výstavě v Brně získal šampionát drsnosrstý pes Warland Cocks (chov. J. Junášek, Olomouc; maj. J. Trojan, Obora) a drsnosrstá fena Regina Norwich (chov. Zd. Telecký, Holešov; maj. Bláha, Strachoňovice).

Z NDR byla importována výborná hladkosrstá fena Britta v. Quellgrund (maj. B. Jičínský, Vizovice), která nedlouho po svém příjezdu a prezentaci na výstavě v Brně nešťastnou náhodou uhynula. Z Anglie byl dovezen hladkosrstý pes významné krve Mendlesham Smokey (majitel MVDr. Jaroš ze Zoologické zahrady Praha).

1955

Celostátní norování se konalo na noře „Pod Ostašem“ v Broumově za posuzování Dr. Ing. Nečase, V. Baitlerové  a Kudleje. Šampionem ČSR 1955 se stal velšteriér Johny Silivan a vítězem v norování ČSR 1955 na lišku drsnosrstá fena Stella Norwich (maj. O. Rosina, Nosice).

Na celostátní výstavě opakoval svůj úspěch z minulého roku drsnosrstý pes Warland Cocks.
 

1956

Krásný průběh a prostředí celostátní výstavy v Praze, které se po 20 letech opět zúčastnili zahraniční vystavovatelé, zůstal mnohým návšťevníkům dlouho v paměti. Šampionát obdržel drsnosrstý pes Escamilo v. Heiligen See chovatelky a majitelky J. Erxlebenové z Postupimi v NDR.

Na celostátních zkouškách norníků v Zábřehu obdržel titul Vítěz ČSR 1956 na lišku drsnosrstý pes John z Cábu (chovatel a majitel M. Molitor z Rožnova). Tento pes vyhnal lišku za 53 vteřin.

1957

Celostátní norování se konalo opětovně na noře „Pod Ostašem“ v Broumově, kde titul  Vítěz ČSR 1957 na lišku získal drsnosrstý Eros z Cábu (chov. a maj. M. Molitor z Rožnova). Tento pes uchopil lišku v čase14 vteřin hrdelním chvatem.

V tomto roce byl importován B. Jičínským z Vizovic drsnosrstý pes významné anglo-německé krve Kaminfeger v. Katharinenhof.

1958

Na celostátním norování v Gottwaldově zopakoval svůj výkon z předešlého roku drsnosrstý Eros z Cábu a získal titul vítěz ČSR 1958 na lišku za vyhnání v čase 40 vteřin.

Na speciální výstavě malých plemen v Praze obdržel titul Klubový vítěz 1958 drsnosrstý pes Eris of Sweet Home (syn Kaminfegra v. Katharinenhof) chovatele a majitele Z. Zieglera z Jindřichova Hradce, jehož chovná skupina rovněž obdržela I. cenu. V tomto roce byli z NDR importováni drsnosrstý pes oboustranně anglické krve Erins Elitz (J. Bláha, Vrchlabí), z NSR drsnosrstý pes významné anglo-německé krve Star v. Emstal (maj. J. Trojan, Obora) a z Rakouska drsnosrstý pes anglo-rakouské krve Ulk v. Urbanhof (K. Urban, Rudolfov).

Od tohoto roku je předsedou klubu pan Ing. Josef Najman

1959

Na I. mezinárodní výstavě v Liberci, kde posuzoval známý chovatel a rozhodčí Dr. Ogrinz z Rakouska, obdrželi titul Šampion a CACIB drsnosrstý pes Dux z Prudké (chov. a maj. Ing. Šťastný, Kuřim u Brna) a drsnosrstá fena Nany of Sweet Home Z. Zieglera z J. Hradce. Bylo to imponující vítězství v poměrně silné mezinárodní konkurenci. Třídu mladých vyhrál drsnosrstý pes Roland of Sweet Home, syn Erins Blitze a vnuk Kaminfegra v. Katharinhof.

Na mezinárodním norování v Broumově obdržel tCACIT a titul Vítěz ČSR (liška) drsnosrstý pes Erif z Podhanuše chovatele a majitele M. Kostřici z Hradce u Opavy.

V tomto roce byli dovezeni drsnosrstý pes nejlepší anglické krve Regent Styria (chovatel Dr. Ogrin, Rakousko; majitel PhMr. Vladimír Paták, Olomouc), drsnosrstý pes významné anglo-německé krve Vampir v. d. Zitadelle (chov. Hermanová, Berlín; maj. M. Vojtíšková, Praha), drsnosrstý pes Glückstern v. Tempelstein (maj. B. Jičínský, Třebíč) a hladkosrstý pes Bebenstreich v. Tempelstein (maj. K. Hedvábný, Třebíč).

1960

Na celostátní speciální výstavě malých plemen v Praze obdrželi titul Klubový vítěz 1960 drsnosrstý pes Vampir v. d. Zitadelle M. Vojtíškové z Prahy a drsnosrstá fena Triangel Světluška chovatela a majitele B. Jičínského z Třebíče.

Na celostátním norování v Hradci u Opavy zvítězil na lišku drsnosrstý pes Tommy z Rudolfova (chov. a maj. K. Urban, Rudolfov) a titul Champion ČSSR 1960 získal drsnosrstý pes Blesk Rekord maj. A. Urbana z Lukova, který v čase 25 vteřin držel lišku po 2 minuty hrdelním chvatem.

Z Maďarska byli importováni hladkosrstý pes Pimaaz Bári (maj. Dr. Brejník, Olovnice), hladkosrstáá fena Burkhards Perspektive (maj. B. Jičínský, Třebíč) a hladkosrstá fena Edelraude v. Tempelstein (maj. K. Hedvábný, Třebíč).

1961

Na mezinárodním norování v Rychnově nad Kněžnou obdržel tCACIT a titul Šampion v norování drsnosrstý pes Blesk Rekord maj. A. Urbana z Lukova. Pes uchopil v 9 vteřině bočním chvatem jezevce a lišku vyhnal za 4 minuty. Titul Vítěz ČSSR na lišku obdržel Vítěz v norování Tommy z Rudolfova chov. a maj. K. Urbana z Rudolfova.

Na celostátní výstavě malých  plemen obdrželi titul Klubového víttěze 1961 hladkosrstý pes Ideal Farina (chov. a maj. Dr. Brejník, Olovnice), hladkosrstá fena Běla ze Spálova (chov. Demel, Kamenice; maj. Janoušek, Kladno), drsnosrstý pes Parry Dynamik chovatele a maj. M. Pokorného z Gottwaldova a drsnosrstá fena Peggy Dynamik maj. J. Junáška z Olomouce.

Z Itálie byla importována hladkoststá fena Duillius Gheisa (maj. J. Nevařil, Otrokovice).

1962

Titul Šampion1962 na celostátním norování v Praze získala drsnosrstá fena Alfa z Arnoštky majitele J. Trojana z Obory.

Na speciální výstavě v Praze obdrželi titul Klubového vítěze 1962 drsnosrstý pes Parry Dynamik a drsnosrstá fena Peggy Dynamik.

Z NSR byli importováni hladkosrstý Otter Nordwest (maj. Dr. Brejník, Olovnice) a drsnosrstý pes vychovaný v Anglii Whitwyre Marsching Song (maj. ČSMS Praha).

1963

Na celostátním norování, které se konalo po 34 letech opět v Třebíči, obdržela titul Šampion ČSSR 1963 drsnosrstá fena Alka z Lípové stráně (majitel J. Stejskal z Hlásky u Rychnova).

Na mezinárodním norování v Žatci obdržel podruhé CACIT Ch. Blesk Rekord maj. A. Urbana z Lukova, a to za uchopení jezevce bočním chvatem za 24 vteřin a vyhnání lišky v čase 2,32 minuty.

Na I. celostátní soutěži foxteriérů v Rychnově nad Kněžnou obdržel titul Všestranný foxteriér 1963 pes Triangel Kord (chov. Jičínský, Brno; maj. O. Ryšavý, Albrechtice u Rychnova). Tyto zkoušky byly plánovány do budoucna jako Jandíkův memoriál.

Na celostátní speciální výstavě malých plemen v Praze obdržel titul Vítěz třídy pracovní a Klubový vítěz hladkosrstý pes Nekar Farina (chov. a maj. Dr. Brejník, Olovnice). Vítězem třídy mladých byl prohlášen drsnosrstý pes Triangel Nylon (chov. a maj. B. Jičínský, Brno). Vítězem třídy pracovní a Klubovým vítězem se stal drsnosrstý pes Car Norlov (maj. F. Černý, Stříbro). Vítězem třídy otevřené se stal drsnosrstý pes Lark Whirlwind (chov. M. Vojtíšková; maj. D. Černý, Praha). Vítězkou třídy pracovní a Klubovou vítězkou se stala drsnosrstá fena Nixi z Podhanuše (chov. a maj. M. Kostřica, Hradec u Opavy). Vítězkou třídy otevřené pak Květa ze Skřipiny (chov. a maj. M. Procházka, Albrechtice).

Byl dovezen drsnosrstý pes významné anglo-německé krve Artemis Vagabund (maj. P. Mesiarik, Žárnovice) a hladkosrstá fena Hagrose v. Tempelstein (maj. Dr. Brejník, Olovnice).

1964

Celostátní norování se konalo v Praze ve dnech 11. a 12. července v Čimickém háji. Z celkového počtu 42 norníků bylo 14 foxteriérů. Vítězem ČSSR v norování na jezevce se stal drsnosrstý foxteriér Alek Pluto, který měl boční chvat ve 14 vteřině. Vedoucím byl Eduard Spendler z Gottwaldova. Na oba druhy škodné získal výborné ocenění pouze drsnosrstý foxteriér Bor z Černic, vedoucí F. Svoboda z Týna nad Vltavou, který uchopil jezevce v čase 7,21 minuty bočním chvatem a lišku v čase 1,01 minuty vyhnal. Na mezinárodním norování v Hradci u Opavy, které se konalo ve dnech 22. a 23. srpna, neobdržel žádný z foxteriérů titul za výbornou práci.

Na celostátní výstavě malých plemen, která se konala dne 4. října v Rychnově nad Kněžnou, posuzovali Dr. Nečas a J. Junášek. Titul Klubového vítěze mezi drsnosrstými obdrželi Ch. Whitwyre Marching Song v majetku ČSMS a fena Triangel Lipka chovatele a maj. B. Jičínského z Brna.

Z hladkosrstých získal titul Nekar Farina chov. a maj. L. Brejníka z Olovnice.

Na mezinárodní výstavě v Praze ve dnech 10. a 11. října posuzoval B. Jičínský. Titul Šampion a CACIB získal hladkosrstý pes Nekar Farina chovatele a majitele L. Brejníka a hladkosrstá fena Orchidee pana Reisse z NSR. Mezi drsnosrstými zvítězil Satan v. d. Zitadelle paní Hermanové ze západního Berlína a titul Šampion CACIB obdržela fena Vitesse v. d. Zitadelle M. Vojtíškové z Prahy.

Rok 1965

V Třebíči se konaly celostátní zkoušky foxteriérů v norování na lišku a jezevce. Posuzovali je M. Molitor a O. Novák. Nejlepšího umístnění dosáhla drsnosrstá fena Citta z Jedové Hory Zd. Frőhlicha z Prahy. Druhý byl Argo z Vrbic K. Folka z Rychnova nad Kněžnou, třetí Imro z Rudolfova Františka Šustra z Českých Budějovic, čtvrtý Bor z Černic Ing. Svobody z Týna nad Vlt.avou a pátý Triangel  Kord O. Ryšavého z Albrechtic nad Orlicí. 

Na mezinárodním norování  v Praze se sešlo 87 norníků, z toho 26 foxteriérů. CACIT obdržel drsnosrstý Bor z Černic Ing. F. Svobody.

Titul Šampion ČSSR na celostátním norování získal drsnosrstý Imro z Rudolfova chovatele K. Urban a majitele F. Šustera z Českých Budějovic.

Největším výstavním svátkem byla Světová výstava psů v Brně. Foxteriéry posuzovala J. Creasyová z Anglie (chovatelská stanice Roundway). Celkem bylo přihlášeno 41 drsnosrstých a 19 hladkosrstých foxteriérů. Třídu mladých drsnosrstých psů vyhrál Triangel Oggar (chov. a maj. B. Jičínský z Brna). Třídu otevřenou vyhrál Roundway Bright Light (maj. M. Reissová z NSR), který také obdržel titul Světový vítěz. Třídu pracovní vyhrál a res. CACIB získal Triangel Javelein (chov. a maj. B. Jičínský). Třídu vítězů pak Dzok Perkaz z Kordegardy paní Olszewské z Polska. Třídu mladých fen vyhrála Artemis Coquette (chovatel H. Maier z NSR). Třídu otevřenou a pracovní vyhrála Nancy Dynamik (chov. a maj. M. Pokorný z Gottwaldova). Třídu vítězů vyhrála Artemis Andrea paní Pätzholdové z NSR, která současně obdržela titul Šampion a CACIB. Res. CACIB pak získala Artemis Coquette.
V hladkosrstých vyhrál třídu mladých psů Nip de Malvau K. Matzera z Českých Budějovic. Obdržel však pouze známku velmi dobrá. CACIB a současně titul Šampion obdržel pes z NDR Arko v. d. Kiebitzhőhe A. Triebela. Třídu mladých fen vyhrála Kantate Nemetia F. Kriega z NSR. Tato fena současně získala res. CACIB a titul Šampion a Vítěz Světové výstavy. Třídu otevřenou vyhrála a CACIB získala Xyla Farina z chovu L. Brejníka, majitel František Demela z Miřejovic. Třídu vítězů vyhrála fena Orchidee majitele A. Reisse z NSR.

1966

Mezinárodní výstavu v Brně posuzoval H. Menkel z NSR. V hladkosrstých obdrželi CACIB pes Nip de Malvau majitele K. Matznera z Českých Budějovic a fena Darling v. Katzbachtal maj. H. Eilerse z NDR. V drsnosrtých zvítězil importovaný pes Farmers Octave (CACIB) majitele K. Urbana z Rudolfova u Českých Budějovic a fena Liane v. Schnakenteich (CACIB) majitele H. Pohla z NDR.

Na celostátní výstavě malých plemen s mezinárodní účastí v Praze zvítězil hladkosrstý Arko v. Kiebitzhőhe A. Triebela z NDR. Ve fenách pak vyhrála Xyla Farina z chovu L. Brejníka a majitele Františka Demela z Miřejovic. V drsnosrstých psech získal titul Klubového vítěze Warland Song z chovu J. Junáška z Olomouce, majitele F. Sedláčka z Olomouce. Ve fenách zvítězila Artemis Andrea paní Pätzoldové z NSR.

Na  celostátní soutěži v norování v Janově nad Nisou získala titul Vítěze ČSSR v norování na lišku drsnosrstá Fatima z Pod Orebu majitele A. Kutíka z Broumova.

Na mezinárodním norování, které se konalo v Třebíči, získal tCACIT drsnosrstý Triangel Lord majitele B. Jičínského z Brna.

Na čtvrté celostátní soutěži foxteriérů v Rychnově nad Kněžnou zvítězil Cvik z Ostroměřských vrchů F. Dopity z Hořic.

V tomto roce byl za předsedu KCHF zvolen doc. Dr. Ing. Josef Nečas, CSc.

1967

Celostátní soutěž v norování v Žatci posuzoval M. Molitor. Šampionem ČSSR 1967 se stal jagdteriér. Ze 40 startujících bylo 11 foxteriérů. Nejlepšího výkonu z foxteriérů dosáhl drsnosrstý Avos z Olšiček.

Na mezinárodním norování v Rychnově nad Kněžnou startovalo 106 norníků, z toho 28 drsnosrstých foxteriérů a dva foxteriéři hladcí. CACIT získal Triangel Kord z chovu B. Jičínského a majitele O. Ryšavého z Albrechtic u Rychnova.

 XIX. celostátní výstavu malých plemen v Praze posuzovali p. M. Molitor a J. Junášek. Z 22 hladkosrtých foxteriérů získal titul ve psech Nip de Malvau majitele K. Matznera z Č. Budějovic. Ve fenách zvítězila Triangel Tosca z chovu B. Jičínského a majitele V. Vintra z Lysic. V drsnosrstých zvítězil Granit v. d. Zitadelle maj. M. Vojtíškové z Prahy. V drsnosrstých fenách pak vyhrála Artemis Edelmaid majitele B. Jičínského z Brna.

1968

Na mezinárodní výstavě v Brně posuzoval Aladar Puy z Maďarska. Nejvyšší titul v hladkosrstých obdržel Triangel Tramper chovatele B. Jičínského a majitele J. Hrnčíře z Lipůvky. Titul Šampion získal Eitel v Quering chov. a maj. H. Eilerse z NDR. Res.CACIB získal ps Nip de Malvou maj. K. Matznera. CACIB ve fenách získlala maďarská Bári Ottilia Z. Petika. V drsnosrstých získal CACIB pes Artemis Empress H. Maiera z NSR, res. CACIB Tobur Dynamik z chovu M. Pokorného z Gottwaldova, majitele P. Mesiarikaze ze Žarnovic. Titul Šampion obdržel třetí v pořadí Dachs v. Friesenhaus z NDR. CACIB ve fenách získala Lady Bird z NSR, res. CACIB Artemis Dana K. Urbana z Českých Budějovic.

Na XX. celostátní výstavě v Praze posuzoval B. Jičínský z Brna. U hladkosrstých byl udělen návrh na Klubového vítěze pro psa Hannibala Farina (chov. L. Brejník, maj. J. Vanša z Pístů), avšak kvůli nečlenství v KCHF obdržel pes pouze titul Vítěz Prahy. Ve fenách obdržela titul Vítěz Prahy a Klubový vítěz Humoreska Farina (po rodičích Otter Nordwest a Obrine de Malvou) z chovu L. Brejníka a majitele K. Hedvábného z Třebíče. U drsnosrstých obdržel titul Klubový vítěz Artemis Fingan majitele K. Urbana z Rudolfova, který též zvítězil se svou fenou Artemis Danou.

Na mezinárodní soutěži v norování o Evropský pohár v Brně obdržel CACIT drsnosrstý pes Robi z Rudolfova chovatele Karla Urbana a vůdce Vladimíra Piterova. Přihlášeno bylo 78 norníků. Na předních místech byli i další foxteriéři, CACIT Warlant Pandur, CACIT Triangel Lord, CACIT Triangel Kord a Selymesi Dany z Maďarska.

Mezinárodní norování bylo kvůli mimořádné politické situaci odloženo na příští rok.

V září 1968 náhle zemřel ve věku 59 let chovatel, rozhodčí a bývalý předseda klubu Ing. Josef Najman.

Autor: IN
Přečteno: 1392x
Vydáno: 14.7.2019

Croyland Chieftain nar... chov. stanice IRIS maj... Hadži Renny of White D... Solus Eccles nar. 7.12... Lipsko 1967 Burkgardes Favorita na... 29.8.1965 Slavnostní n... Kaminfeger v. Katharin... Triangel Javelin - RCA... Nip de Malvau - CACIB,... Karel Urban dlouholetý... Gigi z Hradečné nar. 2... Triangel Tramper nar. ... Boňa z Hranečné o: Ott... Bajard Taxon ch.+m.: M... z norování, urostřed K... Artemis Harlekin (impo... Tornádo Kony nar. 3.8....

Zpět

Další články v kategorii

Předsedové KCHF ČR od jeho vzniku
Historie plemen a klubu, období 2009 - 2018
Historie plemen a klubu, období 2019 -
Historie plemen a klubu, období 1999 - 2008
Historie plemen a klubu, období 1989 -1998