Smutná zpráva ze Slovenska

Dnes 20. 1. 2021 dorazila ze Slovenska smutná zpráva: Ve věku pouhých 62 let, zemřel velký příznivec a chovatel foxteriérů, rozhodčí z exteriéru i práce, pan Marián Štefek, majitel chovatelské stanice „Lemart“.
Marián se kynologii věnoval od mládí, vyrůstal s ohaři jeho otce a měli také foxteriéra. Také  vojenskou službu absolvoval u tehdejší Pohraniční stráže v chovatelské stanici v Libějovicích v jižních Čechách, na což vždy s láskou vzpomínal, a do Čech se také rád vracel. Členem Klubu chovatelů foxteriérů ČR byl nepřetržitě od svých foxteriéřích začátků, tedy skoro 30 let.
Na počátku svých kynologických aktivit se věnoval chovu malých kníračů, nějakou dobu byl jejich poradcem chovu,  postupem času se více přiklonil k lovecké kynologii, kdy odchoval několik vrhů west highland white teriérů nebo hladkosrstých jezevčíků. Ale jeho doménou byli jednoznačně foxteriéři... 
V 80. letech si z Čech pořídil v té době nejmodernější krev, která k nám byla dovezena z Německa, a to drsnou Xiru v.d. Bismarckquelle a hladkosrstou Chovanu Taxon. A hned v prvních generacích z těchto jedinců vzešli nezapomenutelná zvířata: především Světová vítězka z roku1996 - hladkosrstá fena Cita Lemart - nebo drsnosrstý Erus Lemart. Výčet úspěšných psů z chovatelské stanice „Lemart“ by byl dlouhý, mnoho z nich se pyšnilo nejvyšším pracovním titulem CACIT, na což byl Marián právem pyšný, protože vždy kladl velký důraz na pracovní stránku a využití foxteriéra. Ale jedinci z jeho chovatelské stanice nebyli jednostranně zaměřeni, jak dnes často vídáme, vždy kladl vysoké nároky také na exteriér. Psy z jeho chovatelské stanice potkáváme po celé Evropě a dali základ mnoha chovatelským stanicím.
Chov foxteriéra ztratil odchodem Mariána Štefka velkého a zapáleného chovatele, my ostatní kamaráda, který byl vždy ochotný pomoci a který byl otevřen chovatelské spolupráci.

         Upřímnou soustrast rodině za KCHF ČR výbor
 

Přečteno: 1501x
Vydáno: 20.1.2021



Zpět

Další články v kategorii

Vstupní listy a obsazení kruhu SV Ludkovice
Výsledky Mezinárodní výstavy psů České Budějovice 16.3.2024
Výsledky Národní výstavy psů Špilberka v Brně 16.3.2024
Cruft 2024
Letní tábor Kovářka 13.7. – 20.7. 2024