Lesní zkoušky Sokolov (Krásenský kahan) 22.9.2012

Již počtvrté se sešli v Krásnu vůdci se svými čtyřnohými svěřenci ke klání, které těm nejúspěšnějším dávalo možnost získat čekatelství CACT a samozřejmě Vítěze Krásenského kahanu. Oproti minulým ročníkům, kdy startovala pouze jedna pracovní skupina, tak letos startovalo deset psů a v této množině byli zastoupeni i tři foxteriéři. Nebudu popisovat práci ostatních plemen, ale především se zaměřím na práci foxteriérů, kteří se v množství jagteriérů a jezevčíků vůbec neztráceli.

Pravidla byla jasná a celkem pro získání CACT dosti tvrdá, tzn. prokázat hlasitost, nahánění minimálně za 3 a práce na pobarvené stopě též za 3 (vzhledem k probíhající jelení říji). Celkové pořadí bylo určeno nejnižším součtem jednotlivých zkoušek LZ a BZ.

Vrchním rozhodčím byl ustanovem pan František Bejček, barvy posuzovali pánové Otomar Novák a Rostislav Bejček, ostatní disciplíny pak pánové Václav Matějovec a Bohuslav Papež.

Práce na barvách, ačkoliv se zdály zvládnutelné, neboť jsou v rovném terénu, byly pouze iluzí a zklamáním pro mnohé účastníky. První den kdy někteří dosahovali známky za 4 tak druhý den na těchto samých barvách odcházeli i s jedničkou. Naše plemena foxteriérů reprezentovali tito jedinci: FXD Jerry od Žluté skály, FXD Catty Concord from Zliv a FXH Argo von Leinbruck. Počasí nám přálo, bylo slunečné, avšak ne příliš teplé, přesně takové, jaké je ideální pro jelení říji. Záměrně uvádím jelení říji a následně nastupující říji zvěře sičí, neboť ty zvětšovaly obtížnost práce na barvách, kdy zvěř po ránu přecházela na svá denní stávaniště a samozřejmě zapachovala pobarvené stopy. Při nahánění v houštinách to bylo naopak výhodou, neboť z oněch deseti předvedených psů osm prokázalo hlasitosti, a to na různých druzích zvěře (zajíc, srnčí, sičí a jelení zvěř). Na LZ prokázali drsní foxteriéři vynikající práci, a to Jerry vedený Richardem Gobym, který dosáhl v podstatě stejného výsledku jako v Prachaticích (Malovicích), tj. 240 bodů plus 4 body za vyvlečení mrtvé lišky z nory, kromě hlasitosti, kterou měl za 3 jinak samé čtyřky. Catty,která měla zdravotní hendikep, ale poraněnou pravou zadní nohu měla opatřenou botičkou, která jí umožňovala normální pohyb, předvedla vynikající nahánění, kdy po čtyřech předcházejících psech dokázala na jeden povel vniknout do houštiny a najít si zvěř a hlasitě nahánět. Za tuto práci si odnášela čtyřky. Ovšem po výměně pracoviště vůdkyně Klára Placatková poněkud zazmatkovala a při následování to fence Catty pokazila a obdržela za 2, jinak fenka šla v samých čtyřkách a dokonce vyvlečení lišky měla za 5 bodů a toto vyvlečení bylo nejrychlejší (25 vteřin). Třetí pes FXH Argo vedený Janem Bínou dosahoval průměrného výsledku, problém mu dělalo následování, které jej řadilo do nižší ceny. Druhý den na BZ lepšího výsledku dosáhla Catty, která měla opět fantastické nahánění, a tím pádem o pět bodů více než Jerry, který měl pouze za 3.

Z tohoto dvoudenního klání, které se konalo 22. a 23. září 2012 byly pro mne tři výjímečné okamžiky, kdy Jerry obsadil celkové 3.místo, a tím pádem se ocitl na „bedně“, za práci na LZ obdržel CACT, u Catty bylo vyhlášeno nejlepší nahánění, nejrychlejší vyvlečeni lišky a za práci na BZ obdržela CACT.

Tyto drsné foxteriéry jsem měl možnost pozorovat po několik let, ať již to bylo na BZ v Horním Jelení v roce 2010, na BZH v Berouně v roce 2011 a opět v letošním roce v Berouně na BZH, kde podávali výborné výkony, avšak na Krásenském kahanu předvedli v konkurenci ostatních plemen výbornou připravenost a v podstatě i značnou zkušenost nabytou zejména na klubových akcích. Pokud se jedná o hodnocení FXH Arga, tak ten má všechny tyto zkouškové a soutěžní slasti před sebou, neboť se jedná o mladého psa, který má svůj vrchol před sebou.

Koronu tvořila značně početná skupina adeptů a doprovod rodiných příslušníků vůdců, kteří měli opravdu na co koukat a porovnávat výkony jednotlivých plemen, zejména pozdvižení způsobila disciplína vyvlečení lišky z nory, kdy trpaslíčí jezevčík lišku vytáhl v poměrně dobrém čase. Celkem na této disciplíně bodovalo 5 psů, což je nejvíce, co jsem zde viděl, včetně všestranek memoriálu F.Stehlíka.

Psaní tohoto příspěvku jsem záměrně odkládal až do samé redakční uzávěrky čtvrtého čísla našeho Zpravodaje, neboť po tomto zdařilém ročníku jsem byl plný emocí, a to člověk nedokáže věci vidět s nadhledem a objektivitou. Mezi tím jsem měl možnost posuzovat další zkoušky, z toho dvoje VZ, a tak si udělat nad výkonem předvedených psů na Krásenském kahanu patřičný úsudek.

Pro náš klubový Zpravodaj zaznamenal Bohuslav Papež

Autor: HK
Přečteno: 534x
Vydáno: 22.9.2012

PesMísto
Datum
D1D2D3D4D5D6D7D8D9D10CelkemCena
Poznámka
Vůdce
Catty Concord from Zliv (fxd) - fena
o: Bon Curly hooligan
m: Etel ze Stříbrné
OMS Sokolov - Krásno
22.09.2012
4 4 4 4 4 3 2 4 4 4 232 II.c
Krásenský kahan,vyvlečení lišky + 5 b.0,25
Placatková Klára
Argo von Leinbruck (fxh) - pes
o: Urex Steinbach Terry
m: Olivia Boramo Sole
OMS Sokolov - Krásno
22.09.2012
4 0 4 4 4 4 2 4 3 4 198 II.c
Krásenský kahan
Bína Jan
Jerry od Žluté skály (fxd) - fena
o: Kyr Diplomat
m: Dolly z Lesovny
OMS Sokolov - Krásno
22.09.2012
4 3 4 4 4 4 4 4 4 4 244 I.c, CACT
Krásenský kahan,vyvl.lišky + 4 b.
Goby Richard

D1) nos
D2) hlasitost
D3) poslušnost
D4) chování po výstřelu
D5) vodění ( do r. 2014 vodění na řemeni)
D6) slídění
D7) práce před barvou ( do r. 2014 následování)
D8) barva
D9) odložení
D10) vyhánění z houštin ( do r. 2014 - nahánění)


Zpět

Další články v kategorii

Klubové barvářské zkoušky honičů (CACT) 14.10. 2023
Klubové zkoušky z norování Horní Jelení 9.9.2023
Klubové Barvářské zkoušky Horní Jelení 10.9.2023 (CACT, CT)
Klubové barvářské zkoušky Malovice
Klubové zkoušky k vyhledávání, vyhánění a nadhánění spárkaté zvěře - 6.8.2023, Hvozdná