Lesní zkoušky Kladno 29.9.2018

Ve dnech 29.-30.9.2018 pořádal Klub chovatelů foxteriérů ve spolupráci s KCHT, ČKRR a DA klubem a OMS Kladno Klubové lesní a barvářské zkoušky.

První den k Lesním zkouškám nastoupilo 6 psů, které úspěšně dokončilo 5 startujících, z toho tři psi v první ceně, 2 psi v druhé ceně a jeden pes neobstál na disciplíně vyhánění zvěře z houštin.

Připravenost psů byla průměrná. Ráno se začalo slíděním, kde psi překvapili rozhodčí spíše horšími výkony. V průběhu zkoušek se ale výkon psů zlepšoval, hlavně na barvách předvedli perfektní práce. Stopy byly umístěny v těžkém terénu, přičemž na některých i přešla černá zvěř. Zasloužené ocenění za "nejlepší práci na pobarvené stopě" získal pes foxteriéra hladkosrstého Yukon od Štěpánského rybníka, s vůdcem Petrem Cibulkou. 


Od nasazení na nástřelu až ke kusu pes pracoval s nízkým nosem, precizně vypracoval celou stopni dráhu, včetně dvou změn směru, zalehlý v barvářském řemeni.

Po poslušnostních disciplínách se sbor rozhodčích včetně vůdců přesunul na poslední disciplínu - nahánění zvěře z houštin. Pořadatelé vybrali pro páci ideální terén, dostatečně zazveřený, kde pes mohl prokázat vše, co se po něm na této disciplíně požaduje.

Opět nejlepší práci předvedl foxteriér, který byl původně hlášen na "vyhánění z odložení", což bohužel neprovedl. V terénu si dokázal najít zalehlou zvěř, hlasitě ji vytlačit a do stanoveného časového intervalu se vrátit zpět k vůdci.

Vítězem zkoušek se stal Yukon od Štěpánského rybníka (FXH) vedený Petrem Cibulkou s počtem bodů 253, titulem CACT, oceněním za nejlepší barvu. Druhý skončil pes Dumpling Top Banana (SBT) vedený Klárou Bubeníkovou, s počtem bodů 229, CACT a na třetím místě se umístila fena stejné vůdkyně Licorice Latte Top Banana (SBT), res.CACT, s počtem bodů 190.

Druhý den, k barvářským zkouškám, nastoupilo 10 psů, z celkových 12 ti přihlášených, dva byli omluveni.

Zkoušky odstartovaly stěžejní disciplínou "práce na pobarvené stopě", které předcházela disciplína "práce před barvou".

Výkony psů na stopách byly malinko horší než předcházející den, hlavně u psů startujících po oba dny se zřejmě projevila únava nebo nervozita vůdců.

Pouze 4 psi dokončili v první ceně, zbytek ve druhé, a to převážně za limitní známky na pobarvené stopě.

Po práci na barvě se odzkoušely poslušnostní disciplíny-vodění na řemeni a odložení, kde nebyl žádný výrazný problém, tudíž všichni psi, kteří ráno ke zkouškám nastoupili, tyto také úspěšně dokončili.

Vítězem barvářských zkoušek byl vyhlášen border teriér Autopilot Big Brother, vedený Petrou Königovou, s počtem bodů 112, titulem CACT, CCT, Klubový vítěz, následovaný psem Dumpling Top Banana (SBT) se stejným počtem bodů, titulem CACT, vedený Klárou Bubeníkovou. Třetí se umístila fena BRT Entrancing Endive Kuburumba s titulem res. CACT, počtem bodů 83, vedená Markétou Dostálovou.

Velké díky patří MS Střela Milý za propůjčení honitby, pořadatelské zabezpečení, Restauraci U jezírka za skvěle zázemí a občerstvení. Poděkování si také zaslouží rozhodcovský sbor ve složení: vrchní rozhodčí pan Václav Šíma a rozhodčí ve skupině: Dalibor Smékal, Vladimír Hutěčka, Zdeněk Čechvala a Karel Brokl za jejich objektivní a spravedlivé posuzování.

Lovecké kynologii zdar!

Dalibor Smékal 
garant zkoušek

Autor: HK+IN
Přečteno: 991x
Vydáno: 29.9.2018

PesMísto
Datum
D1D2D3D4D5D6D7D8D9D10CelkemCena
Poznámka
Vůdce
Yukon od Štěpánského rybníka (fxh) - pes
o: Dragon z Úsovska
m: Mija od Štěpánského rybníka
Milý - Kladno
29.09.2018
4 3 4 4 4 3 4 4 4 4 253 I.c, CACT, CT
Klubové - Vítěz klubových zkoušek
Petr Cibulka

D1) nos
D2) hlasitost
D3) poslušnost
D4) chování po výstřelu
D5) vodění ( do r. 2014 vodění na řemeni)
D6) slídění
D7) práce před barvou ( do r. 2014 následování)
D8) barva
D9) odložení
D10) vyhánění z houštin ( do r. 2014 - nahánění)




Zpět

Další články v kategorii

Klubové barvářské zkoušky honičů (CACT) 14.10. 2023
Klubové zkoušky z norování Horní Jelení 9.9.2023
Klubové Barvářské zkoušky Horní Jelení 10.9.2023 (CACT, CT)
Klubové barvářské zkoušky Malovice
Klubové zkoušky k vyhledávání, vyhánění a nadhánění spárkaté zvěře - 6.8.2023, Hvozdná