Klubové zkoušky vloh Prace, 7.5.2022

 

 

Článek od garanta zkoušek:

        Klub chovatelů foxteriérů ČR ve spolupráci s OMS Brno – venkov, MSKCHJGT,  KCHT, ČMMJ a za výrazné spolupráce členů MS Mohyla míru - Prace uspořádal v sobotu 7.5.2022 KZV.  Zkoušek se zúčastnilo 8 foxteriérů, 5 FXD a 3 FXH, které společně s jejich vůdci na slavnostním nástupu přivítal hlavní rozhodčí pan Jan Škoda. Spolu s ním práce pejsků posuzovali pánové Miloš Nováček a Jiří Macek. Po veterinární kontrole, kontrole dokladů a rozlosování, jsme se přesunuli do určené lokality u obce Jiříkovice. Již cestou bylo patrno, že honitba je na dnešní poměry, více než dobře zazvěřená drobnou zvěří. O zvýšení tepové frekvence u vůdců se postarala skupinka asi 12 zajíců pohybující se v bezprostřední blízkosti místa určeného pro parkování. Však je také po zahájení prací první fenka FXD „Orianne du Clos des Amoureux“ na povel svého vůdce „pěkně prohnala…“ Zkoušky probíhaly v lánu vojtěšky asi 20 – 25 cm vysoké. Co však práci psům ztěžovalo, byla skutečnost, že porost byl po vydatném nočním dešti notně namoklý. Prokázaly se schopnosti a příprava psů pracovat i v náročném terénu.  Práce probíhaly v dobrém tempu, zvěře dostatek, a tak již před polednem jsme se mohli vrátit do pohodlí myslivecké chaty kde bylo připraveno pro účastníky „vydatné“ občerstvení.
    Po sečtení a zpracování podkladů, byly za zvuku slavnostních fanfár tria loveckých trubačů, vyhlášeny konečné výsledky. Tři psi absolvovali KZV v I. ceně, 1 v II. ceně, 2 v III. ceně. 2 vůdci v průběhu KZV odstoupili.
Celkovým vítězem KZV se stala fena FXH Alaska od Chytré lišky, vůdkyně MVDr. Petra Menclová. Fena předvedla chuťovou práci s rychlým slíděním, podpořenou prokázanou hlasitostí na teplé zaječí stopě. Krásné práce předvedli i FXD pes Lukas z Benkovského kopce, vůdce Jaroslav Vrátil a FXH pes Lord z Nebeského království, vůdce Josef Zrůst.
    Poděkování patří všem vůdcům za ochotu a snahu prokázat vlohové vlastnosti svých svěřenců, OMS Brno venkov za příkladnou spolupráci, členům  MS Mohyla míru – Prace za propůjčení honitby a perfektní zázemí pro zdárný průběh KZV. Rovněž velké poděkování sponzorům, firmě RENOMAG spol. s r.o. a chovatelské stanici od Devíti křížů za poskytnutí finančních prostředků pro zajištění důstojných cen pro vítěze.

Myslivecké kynologii Zdar.
 
Pavel Švanda
garant KZV

 

 

Článek výcvikáře:


V sobotu 7. května proběhly na myslivecké chatě v obci Prace u Brna klubové zkoušky vloh. Garantem zkoušek byl pan P. Švanda, a jeho kontakty, organizační i výcviková zkušenost se projevily na všeobecně výtečné přípravě zkoušek. Počasí bylo zprvu pošmourné, větrné, s přeháňkami; těm, kdo se děsili vysokých teplot předchozích dnů, se značně ulevilo. Nastoupilo osm foxteriérů, pět drsných a tři hladcí, všichni se zkušenými vůdci. Většina vůdců byla překvapena, když se před nástupem ocitla uprostřed smečky více než třiceti jagdteriérů, avšak k žádným kolizím nedošlo a organizace byla hladká. Krajině v blízkosti zkušebních honiteb dominuje Pratecký kopec korunovaný Mohylou míru – skutečně jsme byli téměř v centru dění dávné bitvy u Slavkova. Okolí kopce je jen mírně zvlněné a psi pocházející například ze střední až jižní části Čech museli být překvapeni faktem, že nejbližší horizont je nejméně tři kilometry vzdálen, ale hlavně tím, že v celém průběhu zkoušek kolem nás panáčkovali četní zajíci, jejichž stopy hustě protínaly zkušební perimetr. Někteří psi zde zřejmě zajíce viděli a vyslídili poprvé. Suchopárně řečeno, honitba byla kvalitně zazvěřena. Až na dva pejsky, kteří v průběhu zkoušek odstoupili, předvedli foxlíci solidní práci, občas poznamenanou malou zkušeností. Tři skončili v první ceně; vítězkou klubových zkoušek se stala hladkosrstá fena Alaska od Chytré lišky, vedená Dr. Petrou Menclovou. Ani nemusím uvádět, že zkoušky v naší skupině proběhly v přátelském duchu, s výměnou rad a zkušeností, a též závěrečné posezení (s výtečným kancem se zelím a knedlíkem) se vydařilo. Pejskové pak dosti temperamentně ocenili blízkou obůrku s třemi bachyněmi a nejméně 10 selaty – řada mladých pejsků se od zkušenějších naháňkových matadorek nadšeně poučila, jak se pracuje u obůrky s divočáky.

J. Kirschner

 

Autor: Vladimír Hutěčka
Přečteno: 1150x
Vydáno: 1.6.2022

PesMísto
Datum
D1D2D3D4D5D6D7D8CelkemCena
Poznámka
Vůdce
Alaska od Chytré lišky (fxh) - fena
o: Merci od Hrubého lesa
m: Astona od Rytíře Malovce
Prace
07.05.2022
4 3 4 4 4 4 4 4 176 I.c
Vítěz zkoušek
Petra Menclová
Lukas z Benkovského kopce (fxd) - pes
o: Izzy Rogohox
m: Selina Fox Major
Prace
07.05.2022
4 0 4 4 4 4 4 4 152 I.c

J. Vrátil
Lord z Nebeského království (fxh) - pes
o: Bellot Lovcův šperk
m: Gita z Nebeského království
Prace
07.05.2022
4 0 4 4 4 4 4 3 148 I.c

Josef Zrůst
Orianne du Clos des Amoureux (fxd) - fena
o: Masterman du Clos des Amoureux
m: Gospel Happy Voice du Clos des Amoureux
Prace
07.05.2022
4 0 4 4 4 2 4 4 146 II.c

Jan Kirschner
Conny Junior Kudlová dolina (fxh) - fena
o: Charlie ze Strážnických luk
m: Conny Xiamant
Prace
07.05.2022
4 1 4 4 4 1 4 4 139 III.c

Z. Macíček
Dasty z Lankače (fxd) - fena
o: Alex od Čertova kopce
m: Žany z Lankače
Prace
07.05.2022
4 0 4 4 4 1 2 4 117 III.c

Roman Kos
Arya pod Homolkovským kopcem (fxd) - fena
o: Charg Star Franke
m: Adra z Míšovic
Prace
07.05.2022
0 0 0 0 0 0 0 0 0 nedokončil/odstoupil

L. Balej
Iris z Elgardu (fxd) - fena
o: Darsy z Elgardu
m: Grace z Elgardu
Prace
07.05.2022
0 0 0 0 0 0 0 0 0 nedokončil/odstoupil

Iva Duspivová

D1) nos
D2) hlasitost
D3) poslušnost
D4) chování po výstřelu
D5) vodění ( do r. 2014 = vodění na řemeni)
D6) slídění
D7) stopa živé zvěře
D8) stopa vůdce


Nástup vůdců před disc... Sbor rozhodčích Trubači MS Prace Nástup před disciplínou Alaska od Chytré lišky Conny Junior Kudlova d... Dasty z Lankače Lord z Nebeského králo... Lukas z Benkovského kopce Oriane du Clos des Amo... Vítězka Alaska od Chyt...

Zpět

Další články v kategorii

Klubové barvářské zkoušky honičů (CACT) 14.10. 2023
Klubové zkoušky z norování Horní Jelení 9.9.2023
Klubové Barvářské zkoušky Horní Jelení 10.9.2023 (CACT, CT)
Klubové barvářské zkoušky Malovice
Klubové zkoušky k vyhledávání, vyhánění a nadhánění spárkaté zvěře - 6.8.2023, Hvozdná