Honičské zkoušky Slezské Rudoltice 28.-29.11.2009

O víkendu ve dnech 28.-29. listopadu 2009 proběhly ve Slezských Rudolticích (okr. Bruntál) Klubové honičské zkoušky (KHZ). Kromě šesti foxteriérů (čtyři FXH a dva FXD) k nim nastoupilo také pět alpských brakýřů jezevčíkovitých. V sobotu se všichni účastníci dvoudenních zkoušek sešli ve zdejší staré škole. Tento objekt, který dnes již neslouží původnímu účelu, využívají místní myslivci k setkání a posezení po naháňkách. My „foxlíkáři“ jsme si zvykli jezdit sem na tradiční KHZ.

Vůdci se stačili jen krátce přivítat a občerstvit, a již zvuk borlice oznamoval, že se schyluje k nástupu. Slavnostního zahájení akce se ujal ředitel zkoušek Valtr Jírovec. Poté předal slovo vrchnímu rozhodčímu, jímž byl myslivecký hospodář tamního sdružení Jiří Kavan. Ten všechny přítomné seznámil s organizací a průběhem KHZ. Zároveň představil sbor rozhodčích ve složení Kateřina Kavanová, Jiří Šumbera, Milan Vysoudil a Adam Vaškuj, kterému byli nápomoci dva čekatelé – jeden ze Zlínska a jeden z Frýdeckomístecka. Ještě než došlo na rozlosování, byl Karlu Vaškujovi, majiteli a vůdci psa FXD Orlana z Benkovského kopce, předán diplom Klubového šampiona práce KCHF ČR.

Psi nastupovali do lečí podle vylosovaných čísel, takže byly k vidění střídavě jak výkony brak, tak foxteriérů. Začínalo se naháňkou. Při ní měli všichni psi možnost narazit na zvěř, a to převážně na zajíce, lišku, daňčí a srnčí; jen černé zvěře bylo málo. Pak přišla řada na ostatní drobné disciplíny – odložení, klid po výstřelu, klid na stanovišti a další. Po jejich absolvování se mohl hodnotit první den zkoušek. Mezi brakýři neuspěla jedna fena při hledání, a tak do druhého dne postoupili čtyři zástupci tohoto plemene honičů. Foxteriéři předvedli vesměs velmi pěkné práce. Jen fena FXH Georgina od Títěže obdržela z hlasitosti známku 2. Její vůdce se proto rozhodl odstoupit, ale přesto setrval až do konce zkoušek.

Večer pak ve staré škole nastal čas na diskusi i zábavu. Středem pozornosti byla po zásluze mladá vůdkyně Barbora Petrů Puhrová. A to nejenom proto, že je pohledná ... Obdiv si zasloužila za odhodlání předvést svého prvního foxteriéra kromě výstav také na loveckých zkouškách. Krátce po úspěšném absolvování barvářských zkoušek nastoupila na KHZ a v jejich průběhu si vedla na výbornou. Večerní setkání příznivců foxteriérů potvrdilo, že se umíme nejenom nadchnout pro foxteriéry, ale že dokážeme být i „velká rodina“.

Na druhý den zkoušek zbyly disciplíny ochota na černou, dosled černé zvěře a chování u kusu. Dvě braky při ochotě na černou neobstály, dva drsňáci „vyfasovali“ z této disciplíny známku 2. Den vcelku rychle uběhl a vše dospělo k vyhlášení výsledků. Zkoušky nakonec úspěšně dokončily dvě braky jezevčíkovité a pět foxteriérů. Vítězem KHZ se stal FXH Romano od Hrubého lesa, vedený zkušeným vůdcem Martinem Pospíchalem. Přehled výsledků, jichž dosáhli foxteriéři, najdete v přiložené tabulce.

Rád bych poděkoval všem rozhodčím za korektní posuzování a členům MS Slezské Rudoltice za komlexní dvoudení péči o všechny účastníky zkoušek. Poděkování patří také  sponzorům, kterými byli: chovatelská stanice Lichnoveček, MS Slezské Rudoltice, KCHF ČR a firma PRO PLAN.

Lovecké kynologii zdar!

Dalibor Smékal

Autor: HK +
Přečteno: 593x
Vydáno: 28.11.2009



Zpět

Další články v kategorii

Klubové barvářské zkoušky honičů (CACT) 14.10. 2023
Klubové zkoušky z norování Horní Jelení 9.9.2023
Klubové Barvářské zkoušky Horní Jelení 10.9.2023 (CACT, CT)
Klubové barvářské zkoušky Malovice
Klubové zkoušky k vyhledávání, vyhánění a nadhánění spárkaté zvěře - 6.8.2023, Hvozdná