Honičské zkoušky Slezské Rudoltice 26.-27.11.2011

Na tyto Klubové zkoušky honičů CACT přijeli zabojovat o vysoce ceněný titul dva zástupci hladkosrstého foxteriéra a čtyři foxteriéři drsnosrstí. Když se účastníci zkoušek začali v sobotu ráno sjíždět do Slezských Rudolticích, byli potěšeni krásným slunečným počasím i tím, že navzdory ročnímu období nebyla ani velká zima.

Po nutné administrativě v restauraci Jamals, pozdravech s přáteli a seznámením se se všemi přítomnými účastníky a pořadateli jsme mohli přistoupit k nástupu a rozlosování.

První den dopadl dobře

Hned ráno jsme začali naháňkou, vůdci byli rozdělení losem do dvou skupin a podle toho taky nastupovali do příslušných lečí. V první leči nám bohužel štěstí nepřálo a naši svěřenci nedostali příležitost ukázat, jak si vedou v kontaktu s černou zvěří. I přesto musím říct, že většina psů pracovala velice hezky, všichni se snažili zvěř najít a sem tam při tom prohnali nějakou tu srnčí.

Ihned po první leči se zkoušela disciplína „vodění na řemeni“, kde všichni čekatelé na loveckou upotřebitelnost bez zaváhání obstáli. Po krátké přestávce na občerstvení začal nástup i do druhé leče, kde se měli možnost ukázat naši kolegové vůdci s vyššími čísly losů. Nezbývalo než závidět našim soupeřům hojnost zvěře, kterou potkávali. Nechyběla ani zvěř černá, čímž si většina psů v druhé leči splnila i disciplínu „ochota práce na černé zvěři“, tudíž už ji nemuseli absolvovat v druhý den zkoušek. Dále byla na sobotním programu disciplína „chování po výstřelu“, kde si foxteriéři vedli na výbornou.

Mezitím pořadatelé připravili výřad po lovecky zdařilé druhé leči, aby mohli být oceněni úspěšní lovci. Poté jsme všichni hromadně nastoupili k posouzení klidu na stanovišti, kde si foxlíci i přes svoji výbušnou teriéří povahu vedli myslím docela obstojně. Závěrem prvního dne byla pro většinu z nás disciplína „odložení“, kde byly výkony velice různorodé, ale nakonec i zde všichni obstáli, a mohli tudíž v boji o titul pokračovat i v neděli.

Výsledky se střídavými úspěchy

Po bujaré oslavě prvního úspěšného dne se i v neděli ráno sjeli na nástup všichni účastníci, z čehož tři foxteriéři a jedna fena alpského brakýře jezevčíkovitého nastoupili k disciplíně „ochota práce na černé zvěři“, bohužel ji zvládl jen jeden drsnosrstý pes. Všichni ostatní jsme zde neobstáli a už jsme se dalšího programu nemohli zúčastnit.

Další účastníci mezitím pokračovali na připravených barvách, které všichni úspěšně zvládli a jejich cesta za titulem byla tudíž u konce.

Vítězem dvoudenního zápolení a držitelem titulu CACT Diviačar se stal Martin Pospíchal se svým svěřencem Twainem od Hrubého lesa s celkovým počtem bodů 204. Jako druhý v pořadí, opět v I. ceně a oceněný titulem res. CACT Diviačar, skončil Petr Michálek se psem Asterixem od Jámy lvové. Nejlepším zástupcem drsnosrstého plemene se stal Villy z Benkovského kopce pana Miloše Floriána, bohužel již v II. ceně s celkovým počtem bodů 143. Jako poslední, kdo úspěšně zvládl zkoušky, byl pan Luboš Máca se Uxem z Benkovského kopce s celkovým počtem bodů 153, ale méně úspěšná disciplína odložení je posunula až do III. ceny. Ostatním zúčastněným se bohužel nepodařilo zkoušky dokončit. Doufám, že jim bude štěstí více nakloněno třeba zase za rok ve Slezských Rudolticích.

Dále bych chtěla poděkovat za klidný průběh zkoušek a spravedlivé posuzovaní jménem všech zúčastněných koroně pracující ve složení: vrchní rozhodčí Ludvík Kuchař a členové Karel Vaškuj, Adam Vaškuj, Milan Vysoudil a Petr Březina.

Za vůdce foxteriérů - Kristýna Zhasilová

Autor: HK +
Přečteno: 535x
Vydáno: 25.11.2011



Zpět

Další články v kategorii

Klubové barvářské zkoušky honičů (CACT) 14.10. 2023
Klubové zkoušky z norování Horní Jelení 9.9.2023
Klubové Barvářské zkoušky Horní Jelení 10.9.2023 (CACT, CT)
Klubové barvářské zkoušky Malovice
Klubové zkoušky k vyhledávání, vyhánění a nadhánění spárkaté zvěře - 6.8.2023, Hvozdná