Honičské zkoušky Potštát 9.-10.11.2018

Ve dnech 9. -10. listopadu 2018 uspořádali Klub chovatelů foxteriérů a Klub chovatelů teriérů vrcholnou kynologickou akci - Mezinárodní zkoušky honičů se zadáváním titulů CACIT, R-CACIT, CACT a R-CACT pro plemena zastřešena v pořádajících chovatelských klubech. Zkoušky se konaly v honitbě VLS Potštát. Losování a představení účastníků proběhlo v předvečer zkoušky, ve čtvrtek 8. 11. 2018, v prostoru místního ubytovacího zařízení SILADI. Dřívější začátek konání akce byl podmíněn ze strany VLS Potštát. Požadovali, aby naháňka byla již na pátečním programu. 

Zkoušky byly důstojně zahájeny trubačkou a naší výcvikářkou Janou Adámkovou. Vrchní rozhodčí Dalibor Smékal představil účastníkům i koroně rozhodcovský sbor ve složení: Milan Folťan, Ing. Jaroslav Horský, Monika Illová, Václav Kučera a Martin Pospíchal.

Po rozlosování a veterinární prohlídce ke zkoušce nastoupilo dvanáct jedinců, konkrétně pět borderteriérů, dva foxteriéři hladkosrtí a dále jednotliví zástupci plemen foxteriér drsnosrstý, parson russel teriér a stafordšírský bulteriér. Mimo soutěž nastoupili dva jagdteriéři.

Brzy po páteční snídani jsme společně odjeli do vojenského prostoru Libavá k naháňce. Na místě jsme byli očekáváni zástupci VLS v čele s ředitelem zkoušek Ing. Klevarem, správcem zkoušek Ing. Jenišem a pozvanými střelci. Zkoušky byly velmi důstojně zahájeny, k jejich hladkému průběhu se vyjádřil pan ředitel. Na programu dne byly dvě prostorné leče, což umožnilo dát možnost odzkoušet všechny psy v obou prostorech.

Při lovu byla hojně zastoupena zvěř černá, vysoká, dančí, objevila se i liška. Hodnocení výkonu psů nebylo jednoduché. I přesto, že byla v první leči viděna zvěř, tak tuto psi hlásili minimálně. Pokud byla hlasitost zaznamenána, jednalo se o hlasitost na viděnou. Jeden ze psů si to hned namířil k autům a tam vyčkal až do konce první leče. V obou lečích byla vidět zvěř vysoká, která nebyla vytlačena ven, takže nebyly slyšet ani výstřely. Ve druhé leči, až na malé výjimky, vesměs psi "odpadli" ve vytrvalosti. I když zvěř byla zaznamenána, byla honci zvednuta, dále se stočila a setrvala dále v leči. Většina psů se nevzdalovala již daleko od svých vůdců.

Musím podotknout, že terén byl dosti náročný, ale velmi vhodně vytipován pro tento typ soutěže. Psům nebylo možno mnoho vyčítat, zkrátka neměli svůj den. Těší mě, že vůdci přijeli zabojovat z různých koutů republiky. Celkem se ulovilo patnáct kusů zvěře černé a dvě lišky. Výsledky jsou součástí přiložené tabulky.

Závěrem bych rád poděkoval VLS Lipník nad Bečvou za výbornou organizaci a vstřícnost. Nápomocni nám byli i někteří členové z řad obou pořadatelských klubů. Velký dík posílám i pořádajícím klubům (KCHT a KCHF) za nemalý finanční obnos, nezbytný pro uspořádání akce mezinárodního významu. V neposlední řadě velké díky i dalším sponzorům - firmám Delikan, CZ ARTS a Bc. Vladimíře Tiché. Děkuji kolegům rozhodčím, že si udělali čas a vůdcům za myslivecké a přátelské vystupování.


Dalibor Smékal

Autor: HK
Přečteno: 1016x
Vydáno: 9.11.2018

PesMísto
Datum
D1D2D3D4D5D6D7D8D9D10D11D12D13D14CelkemCena
Poznámka
Vůdce
Dara Oderský skřítek (fxd) - fena
o: Mold -Hunter-Lek
m: Cira Oderský skřítek
Lipník n. Bečvou Heřmánky
09.11.2018
4 2 3 3 3 1 4 4 3 2 4 136 III.c
Klubové - Vítěz klubových zkoušek
Kristýna Zhasilová
Scott z Dlouhých dílů (fxh) - pes
o: Napoleon z Dlouhých dílů
m: Peggy z Dlouhých dílů
Lipník n. Bečvou Heřmánky
09.11.2018
1 0 neobstál
Klubové
Pavel Trnka
Pedro z Dlouhých dílů (fxh) - pes
o: Rambo Hurikán Slovakia
m: Kessi z Dlouhých dílů
Lipník n. Bečvou Heřmánky
09.11.2018
1 0 neobstál
Klubové
Pavel Trnka

D1) nos
D2) hledání
D3) nahánění
D4) hlasitost
D5) dosled černé zvěře na uměle založené pobarvené stopě
D6) ochota k práci na černou zvěř
D7) poslušnost
D8) chování po výstřelu
D9) chování u střelené černé zvěře
D10) chování na stanovišti
D11) vytrvalost
D12) orientace
D13) vodění na řemeni
D14) odložení


Dara Oderský Skřítek a...

Zpět

Další články v kategorii

Klubové barvářské zkoušky honičů (CACT) 14.10. 2023
Klubové zkoušky z norování Horní Jelení 9.9.2023
Klubové Barvářské zkoušky Horní Jelení 10.9.2023 (CACT, CT)
Klubové barvářské zkoušky Malovice
Klubové zkoušky k vyhledávání, vyhánění a nadhánění spárkaté zvěře - 6.8.2023, Hvozdná