Honičské zkoušky Horní Slavkov 7.-8.11.2009

Klubové honičské zkoušky (KHZ) na Sokolovsku proběhly v Horním Slavkově ve dnech 7. a 8. listopadu t. r. Výborné zázemí ke konání této akce jsme opět našli v klubovně ekologické farmy Arnika majitele Josef Kleina. Letošnímu ročníku KHZ byla věnovaná mimořádná příprava, neboť se jednalo o první zkoušky s udělením čekatelství CACIT na titul Mezinárodní šampion práce. Vůdci zasílali přihlášky převážně včas, takže již v srpnu byl naplněn počet dvanácti účastníků. Těsně před termínem zkoušek se však dva odhlásili, proto jsme vybrali dva psy z okresu Sokolov (jagdteriéra a jezevčíka drsnosrstého standardního rázu), kteří na základě výsledků z předchozích zkoušek poskytovali záruku, že úroveň zkoušek bude zachována. Mezi foxteriéry měli převahu hladcí (9) nad drsnými (1). Přivítali jsme účast tří německých vůdců Diany Löselové s FXH Uri Steinbach Terry, Jűrgena Eisenkolba s FXD Carry vom Winterhorn a Gerharda Greima s FXH Anton vom Lorbeerhof.

Rozhodčí pro posuzování na zkouškách byli vybráni z velmi zkušených chovatelů a vůdců. Rozhodovali přesně v duchu zkušebního řádu, platného pro tento typ zkoušek. Zásadně dodržovali časové limity na jednotlivé disciplíny, posuzovali přísně, avšak spravedlivě. Myslím si, že to pocítili i samotní vůdci, a tak nebyla příčina k nějakým dohadům. Za dobře odvedenou práci mohu poděkovat rozhodčím Ing. Miroslavu Gregorovi, Ing. Radomíru Svobodovi, Oldřichovi Liškovi a Jiřímu Čechovi. Já jsem se ujal funkce vrchního rozhodčího.

Chtěl bych ocenit tu skutečnost, že všichni účastníci byli dochvilní, a tak nic nebránilo dodržení časového harmonogramu zkoušek. V sobotu jsme se po slavnostním zahájení a rozlosování přesunuli do Chodova. V honitbě MS Lomy Chodov byly připraveny dvě leče o rozloze 100 a 80 ha. Revír byl velice dobře za zvěřen jak černou a jelení, tak i ostatní zvěří. Čtyři psi měli možnost předvést se na vysoké, dva naháněli divočáky. Ostatní psi naháněli jinou zvěř. Po první leči zřejmé, že psi jsou velice dobře připraveni, rozhodčí byli příjemně naladěni z jejich dobrých výkonů. Druhá leč již byla otázkou vytrvalosti, přičemž někteří psíci si z ní odnášeli sníženou známku. Další disciplíny probíhaly jako na drátku, poslední bylo chování u střeleného kusu černé zvěře. Tato disciplína byla skutečným vyvrcholením prvního zkouškového dne a vrcholným zážitkem pro všechny, kteří ji mohli sledovat. Zkoušelo na divočákovi o hmotnosti přibližně 40 kg, který byl umístěn v dostatečné vzdálenosti tak, aby psi prokázali své vlohy.

Hned první pes, který na disciplínu nastoupil – Sam Steinbach Terry Pavla Bečky – prokázal vynikající práci hlásiče. Po celou zkušební dobu nepřetržitě u kusu hlásil. Zaslouženě obdržel za tento výkon pět bodů navíc. Ale i ostatní práce byly velice pěkné, např. pes Petra Pánka Herakles od Štěpánského rybníka po ověření divočáka přiběhl pro vůdce a výskokem na jeho levý bok spolu s hlášením mu dal jasně najevo: „Tak pojď, něco ti ukážu!“ Skutečnou lahůdkou byla práce drsného  Carry vom Winterhorn německého vůdce J. Eisenkolba. Po navlečení obojku s brinxlíkem a vypuštění začal zpočátku u divočáka hlásit. Po ověření uchopil brinxl do mordy a běžel k vůdci oznámit mu, že nalezl divočáka, ke kterému ho posléze dovedl.  Zaslouženě mu za práci oznamovače byly připočteny body navíc.

Na druhý den zbyly jen tři disciplíny, začínalo se ochotou na divočáka, umístěného v dvouplášťové ohrádce. Tady byly opět předvedeny velmi dobré práce, ohodnocené převážně známkou 4 (nejhorší známka 2).  Rozhodčí v dobrém rozmaru po výborných výkonech foxteriérů při plnění disciplín chování u kusu a ochota na černou s nadsázkou vyhodnotili, že foxteriéři jsou „skoro stejně tak šikovní a učenliví“, jako vesničtí oříšci, a začali těmto disciplínám říkat „oříškovské“.  Myslím si, že to nikoho ani neuráželo, neboť v tom okamžiku to vyznělo jako pochvala.

Skutečný souboj o prvenství proběhl na dosledech, protože „na vítěze“  šli tři psi: drsný Carry jako oznamovač a hladcí Sam a Urex Steinbach Terry. Sam nastoupil nabarvu č.1 jako hlásič. Po vypuštění z lože došel po barvě až na nějakých 50 kroků před divočáka a začal si „ulevovat“.  Poté se otočil a šel zpět k vůdci. Možná, že při dobrém větru by to dopadlo jinak, ale takhle musel práci dokončit jako vodič, a tak ztratil naději na prvenství. Dosáhl celkem 197 bodů a čekal na celkové pořadí podle toho, jak dopadnou ostatní favoriti. Drsný Carry byl veden jako oznamovač a svého úkolu se zhostil na výbornou. Po vypuštění z lože bez zaváhání došel k divočákovi, ověřil ho, naučeným způsobem uchopil brinxl a běžel zpět pro vůdce, kterého bezpečně dovedl ke kusu. V tomto okamžiku bylo o vítězi rozhodnuto; Carry dosáhl 214 bodů a byl již nedostižitelný. Urex šel na barvu jako dvanáctý, a tak ses napětím čekalo na jeho výsledek, doposud obdržel samé čtyřky. Již to vypadalo, že i na poslední disciplíně bude hodnocen známkou 4. Ale téměř na konci šlapané a pobarvené stopy nebylo v silách vůdce zklidnit psa, rozrušeného velkým množstvím stop přetahující zvěře. Urex měl v závěru práce jednu opravu, a tak skončil se 199 body celkově druhý.

Ještě něco o vítězném psovi Carry vom Winterhorn. Pochází z české matky Arweny Fox Simarko, která působí ve švýcarském chovu. Kdo sleduje chov drsnosrstých foxteriérů, tak bude vědět, že jeho prababičkou je fena francouzského původu Ofra de la Vallee du Perou, babičkou Arkona od Rytíře Malovce. Pes je vynikající na povrchu a vlažnější v noře, což vůdci absolutně vyhovuje, protože Carry při naháňkách noru neupřednostňuje.

Obrovské emoce po úspěšném dokončení zkoušek projevovala německá vůdkyně Diana Löselová. Při účasti na minulých KHZ dvakrát vypadla na ochotě, a tak letošní výsledek, dosáhl její Uri, byl pro ni velkým zadostiučiněním za předcházející neúspěchy.

Pro mě byly pěkné výkony psů na těchto zkouškách v závěru výcvikového období opravdovým zážitkem a zároveň odměnou za úsilí, vynaložené k hladkému a důstojnému průběhu celé akce. Poděkování na závěr patří sponzorům zkoušek, kterými KCHF ČR, Bavorský klub chovatelů foxteriérů, partnerská firma ProPlan a vydavatelství Lesnická práce. Avšak největší poděkování zaslouží všichni ti, kteří pracují s foxteriéry, a nebojí se předvést je a ukázat jejich schopnosti na podobně obtížných zkouškách.

Bohuslav Papež, výcvikář KCHF ČR
 

Mimořádné poděkování

Na přání zahraniční účastnice našich klubových honičských zkoušek Diany Löselové připojujeme její poděkování, kterým vyjadřuje svoje dojmy a pocity z této vydařené akce.

Vážení chovatelé foxteriérů v České republice.

Dovolte mi, abych jménem nás, chovatelů foxteriérů v Německu, vyjádřila poděkování za to, že jsme se mohli zúčastnit Vašich výborně připravených honičských zkoušek v Horním Slavkově na Sokolovsku. Zvláštní poděkování bych ráda věnovala Bohuslavu Papežovi za to, že mi vychoval tak skvělého psa, jakým je můj Uri Steinbach Terry. Myslím si, že mu toto poděkování dlužím. Mám nesmírnou radost z toho, že se nám letos podařilo úspěšně absolvovat Vaše honičské zkoušky.

Zdravím všechny příznivce foxteriérů od nás z Bavorska.

Diana Lösel

Autor: HK +
Přečteno: 694x
Vydáno: 7.11.2009

PesMísto
Datum
D1D2D3D4D5D6D7D8D9D10D11D12D13D14CelkemCena
Poznámka
Vůdce
Sam Steinbach Terry (fxh) - pes
o: Erney Steinbach Terry
m: Herietta Steinbach Terry
Horní Slavkov - Chodov
07.11.2009
4 3 4 4 3 4 4 4 4 4 3 4 4 4 197 I.c
R - CACT, hlášení u kusu
Bečka Pavel
Gorra od Štěpánského rybníka (fxh) - fena
o: Fred od Akátové stezky
m: Brita Steinbach Terry
Horní Slavkov - Chodov
07.11.2009
4 4 3 4 3 3 4 4 4 4 4 4 4 4 183 I.c
klubová zkouška
Kleinhampl Vít Ing.
Hard od Štěpánského rybníka (fxh) - pes
o: Orest Tuskulum
m: Aggy od Štěpánského rybníka
Horní Slavkov - Chodov
07.11.2009
4 4 4 4 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 183 I.c
klubová zkouška
Klementovič Jiří
Herodes od Štěpánského rybníka (fxh) - pes
o: Orest Tuskulum
m: Aggy od Štěpánského rybníka
Horní Slavkov - Chodov
07.11.2009
4 4 4 4 4 3 3 4 4 4 4 3 4 4 177 I.c
klubová zkouška
Dušek František
Herakles od Štěpánského rybníka (fxh) - pes
o: Orest Tuskulum
m: Aggy od Štěpánského rybníka
Horní Slavkov - Chodov
07.11.2009
4 4 4 4 3 3 4 4 4 4 3 4 4 4 170 I.c
klubová zkouška
Pánek Petr
Arnica od Rytíře Malovce (fxh) - fena
o: Goldmark Gaybryl
m: Gaudea od Rytíře Malovce
Horní Slavkov - Chodov
07.11.2009
4 3 4 4 2 4 4 4 3 2 4 4 4 4 159 II.c
klubová zkouška
Adamec Jaroslav
Iris vom Beelitzhof (fxd) - fena
o: Tino von Dornicht
m: Erle vom Beelitzhof
Horní Slavkov - Chodov
07.11.2009
4 1 1 2 4 2 4 4 3 4 3 4 4 0 135 III.c
klubová zkouška
Greim Gerhard D
Goldwing v.d. schönen Bergen (fxd) - fena
o: Diamant
m: Step Forward
Horní Slavkov - Chodov
07.11.2009
4 3 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 214 I.c, CACT, CT
Klubová - VKZ, CACIT, oznamovač
Jirgen Eisenkolb D
Urex Steinbach Terry (fxh) - pes
o: Erney Steinbach Terry
m: Herietta Steinbach Terry
Horní Slavkov - Chodov
07.11.2009
4 4 4 4 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 199 I.c, CACT, CT
Klubová - R.CACIT, diviačiar
Hemr Luboš

D1) nos
D2) hledání
D3) nahánění
D4) hlasitost
D5) dosled černé zvěře na uměle založené pobarvené stopě
D6) ochota k práci na černou zvěř
D7) poslušnost
D8) chování po výstřelu
D9) chování u střelené černé zvěře
D10) chování na stanovišti
D11) vytrvalost
D12) orientace
D13) vodění na řemeni
D14) odložení




Zpět

Další články v kategorii

Klubové barvářské zkoušky honičů (CACT) 14.10. 2023
Klubové zkoušky z norování Horní Jelení 9.9.2023
Klubové Barvářské zkoušky Horní Jelení 10.9.2023 (CACT, CT)
Klubové barvářské zkoušky Malovice
Klubové zkoušky k vyhledávání, vyhánění a nadhánění spárkaté zvěře - 6.8.2023, Hvozdná