Barvářské zkoušky honičů Havlovice 18.9.2010

Dne 18. září 2010 se konaly na Trutnovsku barvářské zkoušky honičů (BZH), které pořádal společně Klub chovatelů teriérů s Klubem chovatelů foxteriérů pod záštitou Okresního mysliveckého spolku ČMMJ Trutnov v honitbě MS Barchovan Havlovice. Celkem bylo přihlášeno šest psů, z toho tři borderteriéři (Drago z Mostolinky, vůdce Jaroslav Rejdák, Gyr Korym Bohemia, vůdce Luděk Višinský, Zak Lovec z Dračína, vůdce Josef Černý), jeden foxteriér drsnosrstý (Albus Elaterra, vůdkyně Eliška Hamplová), jeden velšteriér (Cita z Kalenského revíru, vůdce Viktor Grof) a jeden jezevčík drsnosrstý standardní (Elka z Rozvadovské hájenky, vůdce Jaroslav Horský).

Při zahájení zkoušek byl představen sbor rozhodčích, který tvořil MVDr. Josef Nosek jako hlavní rozhodčí a dále rozhodčí Milan Nosek a Milan Řezníček. Z příjemného prostředí myslivecké chaty se odcházelo do honitby na první disciplínu – odložení. Krásné slunečné počasí a výborné houbařské podmínky místního lesa přilákaly mnoho houbařů. Takto ztížené podmínky podstatně ovlivnily výkony psů. První disciplínu splnili pouze tři psi. Tím se startovní pole velice zúžilo a začalo soupeření tří borderteriérů. Druhou disciplínou bylo chování u střelené zvěře. Vysokou laťku nasadil Gyr, který pod celou dobu do příchodu vůdce u kusu hlásil. Zbylí účastníci, Zak a Drago, také disciplínu splnili. Ostatním psům bylo umožněno splnit loveckou upotřebitelnost, a tak i foxteriér Albus a velšteriérka Cita pokračovali v plnění další disciplíny. Štěstí nepřálo Citě, která tuto disciplínu nesplnila. Následovalo vodění na řemeni a opět začínal Gyr, jehož majitel ho vedl na volno. Pěkná práce byla ohodnocena známkou 4, stejně tak jako práce Zaka. Drago byl veden na řemeni, ale při vyhlašování známek byl pochválen vůdce J. Rejdák za výborně předvedenou práci, která věrně kopírovala práci v praxi při výkonu práva myslivosti. Průběh zkoušek se blížil do druhé poloviny, kterou přerušila přestávka na občerstvení, kdy se podávala výborná gulášová polévka, svíčková, guláš a uzenina. Po občerstvení se zkoušející i část korony přemístili do nedalekého lesa, kde byla provedena disciplína dosled černé zvěře. Prvním vylosovaným byl Gyr, který vypracoval stopu „za tři“, neboť jednou sešel a musel být opraven. O loveckou upotřebitelnost bojoval foxteriér Albus, který v této disciplíně obstál. Na vypracování třetí stopy byl vylosován Zak, který svou práci nedokončil, neboť jeho vůdce pro indispozici psa odstoupil ze zkoušky. Poslední Drago práci dokončil, avšak byl ohodnocen pouze známkou 2. Nezbývalo než vrátit se do chaty, kde se všichni mohli občerstvit a v příjemném přátelském prostředí počkat na vyhlášení výsledků.

Vítězem zkoušek se stal Gyr Korym Bohemia, vedený Luďkem Višinským (219 b.). Za svůj výkon získal titul Vítěz Klubových zkoušek a čekatelství CACT. Druhý skončil Drago z Mostolinky Jaroslava Rejdáka (143 b.), třetí foxteriér drsnosrstý Albus Elaterra Elišky Hamplové, který tak splnil podmínky lovecké upotřebitelnosti.

Ondřej Mokrý, vítěz Klubových BZH v Havlovicích v roce 2009 s fenou borderteriéra Imperial Infanta Kuburumba, tak může být hrdý na svůj chov borderteriérů, který v letošním roce výborně reprezentoval mladý nadějný pes Gyr Korym Bohemia.

Škoda jen, že se těchto zkoušek nezúčastnilo více foxteriérů.

Všem, kteří se podíleli na organizaci zkoušek, a zejména členům MS Barchovan v Havlovicích za pohostinnost, poskytnuté zázemí a vstřícnost, patří poděkování.

Text a foto Lenka Hamplová

Autor: HK +
Přečteno: 698x
Vydáno: 18.9.2010



Zpět

Další články v kategorii

Klubové barvářské zkoušky honičů (CACT) 14.10. 2023
Klubové zkoušky z norování Horní Jelení 9.9.2023
Klubové Barvářské zkoušky Horní Jelení 10.9.2023 (CACT, CT)
Klubové barvářské zkoušky Malovice
Klubové zkoušky k vyhledávání, vyhánění a nadhánění spárkaté zvěře - 6.8.2023, Hvozdná