Na hluboké vládla sportovní atmosféra

Rád bych poděkoval Klubu chovatelů foxteriérů ČR a všem vystavujícím za skvěle prožitý a strávený den. Bylo mi potěšením posoudit psy vysoké úrovně a musím říci, že celkově byli předvedení foxteriéři velmi dobré kvality. Všichni vystavení psi byli ve vynikající kondici. V mnoha třídách bylo těžké rozhodnout o pořadí prvních čtyř. Někteří psi byli velmi pěkní ve statice, ale znevýhodnil je pohyb. Možná jsem v tomto ohledu přísný, ale viděl jsem hladké krásného typu, kteří se stejně dobře uměli hýbat.

Protože pocházím z Irska, nejsem zvyklý psát posudky, pouze na vítězné psy. V mnoha posudcích jsem použil termíny „stylový pes” nebo „výrazný” či „budící pozornost“, což znamená, že se mi tito psi osobně velice líbili.

U hladkých celkově byly hlavy velmi dobré, některé silnější, ale co je důležité, vyvážené. Zvláště u hladkých foxteriérů je problematické dostat uši do správné polohy, mnoho mnou posouzených psů mělo dobrý lom, ale ucho směřovalo dolů k zemi, mým ideálem by bylo ucho směřující více dopředu a k očím. Drsní měli ucho „ostřejší“, což je obvyklé.

Celkový typ, struktura a vyváženost obou plemen mne potěšil a viděl jsem mnoho pěkných krků, horních linií a nasazení prutů. U hladkých bylo přihlášeno mnohem větší množství psů, řada psů měla pěkné hlavy, dlouhé krky a dobré lopatky, někteří byli mírně delší ve hřbetě, ale pořád ještě vyvážení s vysoko nasazenými pruty a dobrými čtvrtkami za ocasem. Posoudil jsem několik psů, kteří by mohli mít pruty nasazené lépe. Pohyb byl celkové dobrý, obzvláště při pohledu ze strany, ale musím říci, že celkem dost psů sbíhalo jak vzadu, tak vpředu. Měl jsem pocit, že vítězný BOB pes (Erney Steinbach terry) byl velmi vyvážený a jeho pohyb byl dobrý jak vpředu, tak vzadu. Vítězná fena (Cheery Lady z Děkanu) byla vyzrálá, měla substanci, pěknou hlavu, ucho a výraz, který se hodil k jejímu typu a byla jak se říká „z jednoho kusu“. I když jsem psovi zadal BOB, měl jsem pocit, že by mi to jeho handler mohl usnadnit lepším předvedením.

Drsní, ačkoliv ne vysokého počtu, byli vysokého standardu. Líbili se mi jejich dlouhé krky, krátké hřbety, silné kosti, substance a vysoko nasazené pruty, také někteří měli vynikající drsnou srst. Některé srsti byly v „mezivýstavní” přípravě, což je ale pochopitelné vzhledem k plemeni. Některé hlavy by na drsné mohly být užší a delší, někteří psi v pohybu překřižovali přední a zadní končetiny, ale mnoho mělo prostorný pohyb jak z pohledu zezadu, tak ze strany. Vítězná fena (Kiss Star Franke) si o titul doslova žádala, nejen že byla prvotřídního typu a stylu, měla také prostorný a vydatný pohyb jak zadních tak předních končetin, nemohl jsem jinak, než ji zadat Best in Show.

Na závěr bych ještě jednou rád všem členům KCHF ČR a vystavujícím poděkoval za vynikající a sportovní atmosféru, kterou na výstavě vytvořili. Moc se mi líbil zámecký areál, počasí nám krásně přálo, jídlo bylo naprosto skvělé a privátní prohlídka Zoo na závěr dne neobyčejně zajímavá. Přeji všem majitelům a chovatelům foxteriérů mnoho úspěchů a štěstí, ať už je jejich prvořadým zájmen chovatelství, výstavnictví, myslivost, sport nebo jen radostné soužití se čtyřnohým kamarádem.

Philip O’Brien